joi, 28 februarie 2013

IDITAROD-Cursa anuala de sanii trase de caini




Iditarod....din 1973 pana in 2013 si numaratoarea continua.

Anual, cea mai spectaculoasa si cea mai lunga cursa de sanii trase de caini are loc in Alaska pe o distanta de 1000 de mile, intre orasele Anchorage si Nome.
Anul acesta cursa incepe pe 02 martie din acelasi loc si poate fi urmarita pe http://iditarod.com/

Istoria cursei incepe in 1973 din initiativa lui Joe Redington a carui ambitie era sa nu lase uitarii pe de-o parte "drumul aurului" si pe de alta parte traditia trasului la sanie. Hotararea lui se lovea in acea vreme de avantul tehnologiei care ajunsese si in Alaska cu snowmobilele ce luau locul cainilor in majoritatea gospodariilor. Cand te gandesti ca la inceputul anilor 1900 singurul mod de deplasare era cu saniile trase de caini. De la provizii pana la scrisori, toate ajungeau la destinatie cu ajutorul patrupedelor. Tot pe atunci cautatorii de aur din toata lumea porneau in expeditii de-a lungul si de-a latul Alaskai tot ajutati de caini.

Timp de 2 ani, in 1967 si 1968 cursa s-a tinut pe o distanta scurta de doar 56 de mile iar avantul participantilor s-a stins repede. Insa ambitia lui Redington nu a tinut cont de nicio piedica si de nicio prejudecata. Asa se face ca in 1973 nu au contribuit numai localnicii ci si armata SUA pentru degajarea si amenajarea traseului pe distanta de 1000 mile.


Revenind la Joe Redington este trist faptul ca nu a castigat niciodata cursa. Din cele 19 participari pe care le-a avut a iesit de 4 ori pe locul 5. Totusi pasiunea l-a tinut in viata pana in 1999 cand a murit de cancer si ii tine amintirea vie in sufletul urmasilor sai fiind inmormantat in Wasilla (centrul operational al cursei Iditarod), in sania lui draga. De altfel, atunci cand se face prezenta la comitetul Iditarod se striga mereu si numele lui Redington scuza pentru lipsa sa fiind mereu aceeasi "este plecat in cursa".

Ca si atunci, si acum cainii antrenati pentru cursa de sanii sunt in mare parte din rasa Husky, Husky Siberian sau Malamut. Ei sunt vedetele cursei si au parte de ingrijire speciala, de la hrana buna la odihna suficienta si antrenamente sustinute.
Inaintea fiecarei curse cainii sunt atent consultati si testati de medicii veterinari pentru a se asigura ca sunt pregatiti din toate punctele de vedere pentru participarea la o competitie de asemenea anvergura.
Mai mult, din cauza atentiei sporite care se acorda astazi cateilor calitatea si timpul cursei s-au imbunatatit considerabil. Daca in 1973, Dick Wilmarth ajungea primul in 20zile00h49min41sec, in 2012 Dallas Seavey a ajuns cu atelajul sau primul in 9zile4h29min26sec, in mai putin de jumatate din timpul initial.

In timp s-a dezvoltat si o baza de cercetare  a comportamentului canin in situatii extreme, cercetare ce a avut rezultate aplicabile nu numai cainilor de sanie dar si operatiunilor militare din zone precum Afganistan.

La final ma bucur sa ii anunt pe posesorii de Samoyezi ca si aceasta rasa a inceput sa intre in cursa Iditarod, existand la ora actuala cel putin o baza de dresaj si educatie in acest sens, Prairie Isle Dog Trekking in Petersburg  (www.prairieisledogtrekking.com)

 Cine stie, poate peste un timp vor candida si unii dintre prietenii nostri blanosi cu buletine de Romania. :)


See you soon! Ham Ham!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu