luni, 18 februarie 2013

Dresajul de Samoyed!

Buna dimineata happy people!

Mi-am dat seama ca un subiect bun ar fi "Dresajul de samoyed".
Sa incep oare prin a va spune ca toata lumea m-a descurajat si ca pe toate site-urile de profil am citit despre cat de greu sau imposibil este sa dresezi un samoyed?
Nu. Am sa incep cu hotararea si determinarea mea de a face din Nor un catel exemplar de ascultator si intelept, un exemplu pentru rasa lui.
Avea 6 luni si cautand un dresor dedicat l-am gasit pe prietenul George care m-a facut chiar curioasa in privinta metodelor lui (fara zgarda electrica, fara bataie, fara frica). Asa a inceput Nor sa mearga la "gradinita". De fapt gradinita venea la el, noi reusind de putine ori sa ajungem in parc (acolo unde dresajul devine chiar mai dificil din cauza stimulilor diversi).
Din pacate nu reusesc sa incarc filmuletul lui Nor care tine loc de atestat la finalizarea cursurilor, dar va arat cateva poze din timpul sedintelor.



 Incepand de sus in jos, in prima poza Nor invata tricksul "Rusine", in a doua poza "Frumos", in a treia poza o comanda de baza in dresajul de disciplina "Asteapta", in a patra poza "Mersul la pas" si in a cincea poza tricksul "Mort".

Dupa parerea mea, un caine disciplinat trebuie sa stie sa astepte, sa mearga la pas si sa raspunda la chemare. Cu aceste 3 elemente putem controla blanosul in orice situatie. De fapt, aceasta este si ideea dresajului de disciplina, de a induce obedienta cainelui fata de stapan in orice situatie.

Totusi avand in minte teoria foarte bine intiparita pot spune ca este imposibil sa nu faci greseli mai ales cu un samoyed care zambeste mereu. :)

Din pacate odata cu venirea anotimpului rece nu am mai reusit sa ma ocup de eucatia lui Nor asa cum se cuvenea. Sa nu credeti insa ca a uitat ce are de facut. Este doar un santajist de nota 10. Stie foarte bine ce are de facut dar astepta in primul rand o recompensa delicioasa ca sa se osteneasca sa raspunda la comenzi. In plus uneori este asa de ambitios incat aude ce spun, se uita la mine ca si cum a inteles perfect ce vreau de la el si totusi imi intoarce spatele si isi vede de treaba. Asta da personalitate puternica. Are noroc ca il iubim atat de mult incat trecem cu vederea crizele lui de personalitate. :)

Concluzia este ca si samoyedul  se poate dresa cu multa rabdare si incredere in capacitatile lui. De asememea este importanta perseverenta si constanta atitudinilor stapanului. Nu va fi la fel de usor precum dresajul unui ciobanesc german sau labrador din cauza personalitatii foarte puternice a samoyedului, dar nu este imposibil. Nor s-a schimbat foarte mult dupa dresaj. Este mai docil si mai disciplinat. Totusi nu trebuie ignorate sedintele zilnice de plimbare sau joaca, in lipsa lor tinzand sa isi ocupe timpul cu prostii de la rosul mobilei la distrugerea florilor si sapatul gropilor in curte.

Ne auzim curand cand as vrea sa va povestesc cate ceva despre suplimentele alimentare si importanta lor in cresterea si dezvoltarea prietenului nostru.

Ham, ham!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu