joi, 18 iulie 2013

Ingrijirea blanitei de samoyed

Mai zilele trecute, o draguta cu un Samoyed ma intreba pe blog cu ce ii intretin blanita lui Nor si cum ma descurc cu periatul. Asa ca sa incepem cu inceputul. :)

Fiind primul caine cu blana asa lunga si deasa din viata mea, Nor a fost tinta experimentelor si talentelor mele de "hair-stylist". Glumesc, binenteles, doar ca mi-a fost destul de greu , pana am prins miscarea, ca sa zic asa.
La inceput m-am gandit ca e mai bine sa apelez la profesionisti. Din pacate, insa, nu toti cei care se ocupa cu cosmetica canina au idee despre ce inseamna toaletajul unui Samoyed. Mai mult decat atat, multi nu au nicio pregatire in acest sens si se ocupa de catel dupa inspiratia de moment.
O experienta neplacuta pe care nu ma pot abtine sa o povestesc a fost la un salon in care Nor si-a petrecut 4 ore. Descalcitul preliminar si spalatul au durat vreo 3 ore (si cu pauzele de tigara aferente unei astfel de activitati; pause doar pentru duduia care se ocupa de el, nu si pentru caine). Dupa spalat a urmat uscatul (doar cu feon, fara prosop) care ar fi trebuit sa dureze si mai mult, avand in vedere cantitatea de apa care ere in blana lui. Doar ca Nor s-a plictisit, cum era si normal, si a facut ditamai surpriza mirositoare pe masa de toaletaj, imprastiata si pe jos si.,....... Din cauza aceasta uscatul a durat mai putin decat trebuia, de periatul de dupa nici nu mai poate fi vorba. Si uite asa am ajuns acasa cu un caine semi-ud care din acesta cauza s-a si incalcit groaznic incat peste 2 saptamani am ajuns la alt salon. De fapt nu era salon, ci cabinet veterinar care oferea si servicii de cosmetica. Din fericire am dat de doua fete foarte dragute care cu multa rabdare l-au facut pe Nor boboc de Samoyed. Am tras si eu cu ochiul si am vazut cum se face, asa ca acum reusesc sa il ingrijesc destul de bine singurica, acasa. Vorbesc aici de toaletaj de intretinere nu de expozitie. Pentru cel de-al doilea apelam la un profesionist in adevaratul sens al cuvantului cu multa experienta in domeniu.

Sa va prezint ustensilele mele:
                pieptan

tesala cu peri moi

tesala cu peri tari


Intai polosesc pieptanul pentru a descalci zonele cu noduri cum ar fi zona de dupa urechi, jaretii, burtica sau alte zone in care se mai prinde vreun ciuline, etc.
Dupa ce am descalcit, incep de la cap spre coada, facand carari successive pe orizontala si in functie de necesitati fie folosesc o perie fie tot pieptanul. De exemplu, in perioada de naparlire a trebuit sa folosesc pieptanul mai mult pentru a scoate tot parul mort care nu cadea singur.
Ideal este sa ajungeti cu cararea pana la piele iar asta veti reusi cel mai bine cu pieptanul, din aproape in aproape.
In zona pantalonilor si a cozii folosesc doar peria cu peri mai moi.

In perioada de naparlire se recomanda si imbaierea la intervale mai scurte de timp, pentru a se elimina mai rapid blanita desprinsa.

Inca un aspect care nu ar trebui neglijat...cainelui rebuie sa ii faca cat de cat placere sa fie periat penru a ne usura si noua munca.
La mine inca e nevoie de doua personae la periere, multa vorba blanda si cateva recompense delicioase sau jucarii interesante pentru a-l tine ocupat. :)

Despre sampoane, balsamuri, fixative si parfumuri, intr-un post viitor. :)

Sper ca v-am fost de folos iar daca altcineva are alte tehnici sau foloseste alte instrumente m-ar interesa foarte mult un feedback.

Ham, ham si ne mai auzim.

2 comentarii:

  1. Cica ideal ar fi ca prima data sa folosim tesala cu perii moi si la final pieptanul, care trebuie sa treaca extrem de usor prin blana (asa mi-a zis ex vetul lui Ukko). Dar si eu cam la fel procedez, recunosc. Si noi tot cu 2 persoane suntem inca la periere, nu stiu cum reusesc unii sa-i perie singuri ...

    RăspundețiȘtergere
  2. De tesala nu aveti nevoie decat atunci cand parul e semiud pentru a alege firele fir de fir si a facilita uscarea varfurilor(la uscarea cu un uscator de par "domestic" o sa observati ca intai se usuca mijlocul firului de par, varful si baza ramanand ude si avand tendinta de a face noduri) precum si pentru finisaj in zonele cu par foarte scurt-picioare, bot, eventual cap...Eddie Goguta

    RăspundețiȘtergere